Gedragstherapie
Ongewenst gedrag bij een volwassen hond is te voorkomen door de juiste opvoeding en begeleiding.
Bij ongewenst of probleemgedrag moet je denken aan:
Trekken aan de lijn
Uitvallen naar verkeer/najagen
Opspringen tegen bezoek
Overmatig blaffen/piepen/janken
Uitvallen naar andere honden of mensen
Binnen plassen
Angst voor harde geluiden
Angst en/of stress bij de hond
Ik kan je helpen om de regie (terug) te krijgen over het gedrag van jouw hond.
Wie of wat stuurt het gedrag van jouw hond aan?
Veel hond-mens-relaties staan op scherp vanwege de achterhaalde theorie over honden dat zij ‘onder de duim’ gehouden moeten worden. Straffen als ze blaffen en manipuleren om ze jouw kant op te krijgen. Vanuit deze overtuiging worden honden soms ruw afgerekend op hun ongewenste gedrag. Onnodig en zorgelijk.
Het helpt de hond niet. Het helpt jou als eigenaar niet.
Honden zijn er niet op uit om jou als leider te vervangen!
Honden zijn allang geen wolven meer en zelfs wolven kennen het systeem van ‘jezelf naar de leiding vechten’ niet. Wolven leven in een familiaire roedel met een vader en moeder als roedelleiders. Als de jonge wolven als pubers het huis uitgaan, stichten ze een eigen roedel. Geen reden om te vechten om het leiderschap. Helaas is het idee dat honden er per definitie op uit zijn om jou als ‘leider’ te ondermijnen nog actueel bij veel ‘hondentrainers’ en eigenaren.
Maar ook bij een positieve benadering kan ongewenst hondengedrag ontstaan. We noemen het gedrag ongewenst wanneer het niet bij onze situatie of mogelijkheden past of wanneer een hond zichtbaar lijdt onder spanningen. Zo’n situatie wil je niet.
Waar komt ongewenst gedrag vandaan?
Inmiddels is aangetoond dat honden, net als wij, angstig, boos, blij en verdrietig kunnen zijn. Dat zij liefde kunnen ervaren. Afhankelijk van ras en omstandigheden bepalen deze emoties het gedrag van de hond.
Stress, irritatie en frustratie kunnen bij een hond ontstaan door allerlei oorzaken. Een hond zal dat laten blijken door vaak te blaffen, hyperactief gedrag te vertonen en in het ergste geval agressief reageren op alles wat spannend of bedreigend is. Dat zijn de enige middelen die hij heeft. Voor ons als eigenaren is het cruciaal om die taal te snappen en er op een goede manier mee om te gaan en het tij positief te keren.
Maatwerk vraagt kijken,
luisteren en ervaren
Ik kom bij je thuis voor een uitgebreide observatie en analyse van het hondengedrag. Ik kijk naar de woonsituatie waarbij eventueel ook huisgenoten een rol spelen en naar de wisselwerking tussen jou en je hond.
Een wandeling samen met de hond, afhankelijk van de hulpvraag, is bij het bezoek mogelijk om zo een volledig beeld van jouw hond en zijn gedrag te krijgen.
Na het huisbezoek krijg je van mij praktische adviezen die binnen jouw mogelijkheden en woonsituatie passen. Naar wens maak ik daarnaast een uitgebreid behandelplan dat je later toegestuurd krijgt. Je leest dat plan zelf rustig door en een paar dagen na ontvangst neem ik contact met je op om het plan te bespreken en je vragen te beantwoorden. Indien wenselijk verwijs ik naar hondenscholen, dierenartsen en/of medisch specialisten en werk ik met hen samen.
Vooronderzoek
Voorafgaand aan het huisbezoek ontvang ik graag een filmpje waarop het probleemgedrag van je hond zichtbaar is. Je krijgt ook een vragenlijst en samen met het filmpje stuur je dit naar mij zodat ik goed voorbereid op huisbezoek kom.
Laat je gegevens achter op het contactformulier. Binnen 12 uur krijg je van mij een vragenlijst. Op het vragenlijstje staat het adres waar het filmpje naartoe kan. Ik hoop dat ik iets voor je mag betekenen. Jij en je hond verdienen dat!